Alytaus krašte iš Amerikos atplukdyta mokykla, naujas takas Punios šile ir viena moderniausių vaikų žaidimų aikštelių

Keliaukite, atraskite ir patirkite įspūdžius be trukdžių – tik „Telia“ 5G internetas veikia visoje Lietuvoje!

Lankytinos vietos Alytaus krašte.<br>lrytas.lt koliažas
Lankytinos vietos Alytaus krašte.<br>lrytas.lt koliažas
Butrimonių fontanas.<br>Alytaus TIC nuotr.
Butrimonių fontanas.<br>Alytaus TIC nuotr.
Kurnėnų mokykla.<br>Artūro Lavrėnavo nuotr.
Kurnėnų mokykla.<br>Artūro Lavrėnavo nuotr.
Moterties upelio pralaida-tunelis.<br>Alytaus turizmo informacijos centro nuotr.
Moterties upelio pralaida-tunelis.<br>Alytaus turizmo informacijos centro nuotr.
Alytaus archeologijos muziejus.<br>G. Bernatavičiaus nuotr.
Alytaus archeologijos muziejus.<br>G. Bernatavičiaus nuotr.
Žuvinto ežero gamtos takas.<br>Alytaus TIC nuotr.
Žuvinto ežero gamtos takas.<br>Alytaus TIC nuotr.
Alytaus jaunimo parkas.<br>Alytaus TIC nuotr.
Alytaus jaunimo parkas.<br>Alytaus TIC nuotr.
Alytaus piliakalnis.<br>A. Barišausko nuotr.
Alytaus piliakalnis.<br>A. Barišausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2024-04-22 12:00

Alytus ne dažnai patenka į turistų lankomų vietų sąrašus, bet užsukti į šį kraštą – tikrai verta. Dalijamės lankytinomis vietomis, kurias galite čia atrasti ir maloniai nustebti.

Žuvinto biosferos rezervatas

Pavasarį praskrenda paukščiai, o Žuvinto ežere vyksta neapsakomai garsus (kiekvienas parskridęs paukštis stengiasi būti kuo labiau girdimas ir „perrėkti“ kaimyną) ir akiai patrauklus bei mielas gyvenimas.

Apsilankyti kviečia Žuvinto biosferos rezervato lankytojų centras, o ežere verdantį veiksmą galite stebėti pasivaikščioję greta esančiu pažintiniu taku su apžvalgos bokštelu. greta esantis pažintinis takas su apžvalgos bokšteliu.

Alytaus jaunimo parkas

Alytuje verta užsukti į atsinaujinusį parką. Čia įrengta viena moderniausių vaikų žaidimų aikštelių Lietuvoje. taip parke rasite parkūro aikštelę, dviračių kalnelius, galėsite praieit meilės labirintu ar išbandyti prancūzišką petankės žaidimą.

Alytaus piliakalnis ir Archeologijos muziejus

Atsipalaidavus parke, verta pasigrožėti Alytaus piliakalniu nuo kurio atsiveria nuostabi Alytaus panorama. Tai vienas gražiausių Lietuvos piliakalnių, pritaikytų lankymui.

Greta įrengta poilsio zona su pavėsinėmis, laužavietėmis, vaikų žaidimų aikštele, pasivaikščiojimo takai veda iki Nemune pūpsančio Klebono akmens. Pakeliui, jei keliautojai nepabūgs iššūkių, įveikiant medinius ne itin patogius laiptus, galima įkopti į aukščiausią Lietuvoje pėsčiųjų ir dviračių Baltosios rožės tiltą.

Piliakalnis ir netoli esančios kapinės buvo tyrinėjamos archeologų – su čia rastais radiniais galima susipažinti Archeologijos muziejuje (Jiezno g. 2), įsikūrusiame XVI a. rūsiuose. Muziejus nedidelis, bet itin šiuolaikiškas ir interaktyvus.

Butrimonys

Žavingas Alytaus rajono miestelis, kuriame ne vienas lankytinas objektas. Jau ne vienerius metus visus žavi išskirtinis ir vienintelis Lietuvoje stiklinis sukūrinis fontanas. Primename, kad fontanas veikia tik šiltuoju sezonu ir įjungiamas balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje. 

Lietuvos krepšinio 100 – mečio proga 2022 metais Butrimonyse pastatytas paminklas Sendos Valvrojenski atminimui. Pasaulio moterų krepšinio motina vadinama, pirmųjų žaidimo taisyklių autorė ir varžybų organizatorė Senda Valvrojenski (Berenson-Abbott) 1868 m. kovo 19 d. gimė Butrimonyse, čia gyveno iki 7 metų, vėliau su tėvais emigravo į JAV.

Šalia skulptūros rasite krepšinio kamuolį ir galėsite išbandyti savo rankų taiklumą.

Kurnėnų mokyklos statinių kompleksas

Mokykla, atkeliavusi iš Amerikos, stovi Alytaus rajone, Kurnėnų kaime. Ne tik išskirtinio dizaino, bet ir ypatingą istoriją turintis pastatas pastatytas iš medžiagų, kurios atkeliavo iš Amerikos. Tai vienintelė iš Amerikos atplukdyta Lietuvos mokykla.

Visa tai finansavo kurnėniškis, JAV praturtėjęs Laurynas Radziukynas.

Mokykla renovuota ir lankytojus stebina autentiškomis detalėmis nuo suolų iki kranų. Vaikai gali išbandyti rašyti rašalu ir plunksna, atspėti senovinius žodžius.

Punios šilas

Šių metų naujovė – paruoštas Punios šilo pažintinis takas, pažymėtas specialiais ženklais, pastatyti suoleliai poilsiui, informacinės lentos, žyma į ąžuolų alėją.

Trasa yra žiedinė – prasideda ties buvusiu Pasakų taku (netoli girininkijos), vilnija per Panemuninkų piliakalnį, Panemuninkų skardį, aplakat Kunigaikščių ąžuolus, Punios piliakalnį ir partizanų žieminę. Trasos ilgis apie 8 kilometrai, o pavasarį atgijanti šilo gamta sužavės visus.

Punios piliakalnis

Jei vis dėl to nesinori leistis pažintiniu taku po Punios šilą, verta užsukti bent į Punios piliakalnį, kuris naujai sutvarkytas ir pritaikytas patogiam lankymui: įrengtos apžvalgos-poilsio aikštelės, suteikiančios daugiau galimybių pasigrožėti nuo piliakalnio atsiveriančiais Nemuno vingiais ir Punios šilo vaizdais. Atnaujintais takais ir laiptais nusileidus iki Nemuno, įrengtais terasiniais laiptais galima apeiti aplink visą piliakalnį. Papėdėje lauks dar viena staigmena – laiptuotas Nečiuikų šaltinis, prie kurio taip pat veda įrengtas takas.

Moterties upelio pralaida-tunelis

Jei ieškote netradicinio objekto – beveik ties Alytaus rajono ir miesto rubežiumi rasite paslaptingą tunelį. XIX a. pabaigoje, tiesiant geležinkelį nuo Poteronių stoties iki geležinkelio tilto per Nemuną Alytuje, 1898 m. Muiželėnų miške pastatyta pralaida Moterties upeliui. Tunelis yra 75 metrų ilgio, o jis įrengtas iš tašytų akmenų, kurie sudėti skliautu.

Tik labai svarbu jį lankant būti atsargiems, pasirūpinti tinkamu apavu ir tinkama apranga.

Nemunaičio klintinių tufų atodanga

Status Nemuno krantas atrodo lyg supiltas iš įvairių spalvų uolų. Tai yra vienintelė tokia Pietų Lietuvoje ir kaip tik pavasarį ji atsiveria geriausiai, nes vėliau užželia ir nebesimato klintinių tufų.

Norint surasti atodangą – Nemunaityje reikia nusileisti prie Nemuno krante įrengto rekreacinės zonos pėsčiųjų tako (Kranto g.), kuris veda iki Klebono akmens Nemune. Pakrante nuo poilsio zonos (į priešingą pusę) upės pasroviui paėjus (specialiai įrengto tako nėra) apie kilometrą – prieš jus atsivers nuostabus klintinių tufų atodangos vaizdas.

Jei užsuksite čia – netoliese Nemunaičio apylinkėse galima rasti Didžiausią Dzūkijos akmenį, atsikvėpti ir pasimėgauti užkandžiais Nemunaičio rekreacinėje zonoje, aplankyti žuvusiems už Nepriklausomybę paminklą ir pranciškonų vasarnamį, prie kurio prisiekė A.Ramanausko-Vanago partizanai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.